Coworking Spaces – fremtidens arbejdsform

15.12.2016 13:44

Et stigende antal af kontorfællesskaber under betegnelsen ’coworking spaces’ manifesterer sig i de europæiske hovedstader. Og også i Danmark ser vi flere og flere af dem. 

Ifølge Thomas Fokdal, ejer af rådgivningsfirmaet Copenhagen Windows, er coworking dog mere en arbejdstilstand end en fysisk kontorløsning. 

”Coworking slår rødder i deleøkonomien og bygger på tankegangen om, at man kommer længere på literen ved at dele sin viden, kompetencer og idéer med andre virksomheder.”

Man opnår altså en synergieffekt, da der er personer med forskellige kompetencer til stede, som kan bidrage med ekspertise og kreativ sparring. 

Ideelt for freelancere og små virksomheder
Især blandt freelancere og små startups er coworking-tankegangen fordelagtig, da de ud fra et ressourcespørgsmål ikke selv kan have alle de nødvendige kompetencer in-house, mener Thomas Fokdal.

Og også dét at arbejde i et coworking space er ideelt, tilføjer han. Lejerne er nemlig typisk en blandet sammensætning, som er medvirkende til, at man har bredtfavnende ressourcer inden for rækkevidde.
Hvis én er ekspert i sociale medier, en anden er webdesigner, og en tredje er god til at redigere videoer, så har man pludselig en hel lille ekspertgruppe. 

Arbejdsformen er dog ikke lige så udbredt i store virksomheder, da der typisk forekommer et hierarki, store lønforskelle og medarbejdere, der spekulerer i at kravle op ad karrierestigen. Og arbejdet i coworking spaces kræver nemlig transparens og samarbejde og fungerer bedst, hvis der ikke er store uligheder. 

Ligeledes kan der opstå udfordringer, hvis virksomhederne ikke bidrager til vidensdelingen i et coworking space, pointerer Thomas Fokdal.

”Hvis nogle virksomheder blot interagerer med udgangspunkt i egen vinding, så vil omgivelsernes lyst til at dele viden med dem forsvinde med tiden. Og hvis dette sker i udstrakt grad, så fiser luften ud af ballonen.” 

Større virksomheder er dog ved at få øjnene op for fordelene, og at denne vidensdeling kan fremme innovation.  

”Mere etablerede virksomheder kan i mindre udviklingsprojekter vælge at rykke innovationsprocessen ud af huset – og typisk finde frem til løsninger, de ellers ikke havde fundet.”

Han tilføjer, at virksomhederne i høj grad også er begyndt at lytte til deres forskellige interessenter, hvilket går i tråd med coworking-tankegangen. 

”De inddrager nu også brugere, kunder, leverandører, partnere m.m. for at kreere værdifulde løsninger til deres slutbrugere. Løsninger de ikke ville kunne komme frem til alene.”

Boom af coworking spaces
Thomas Fokdal mener, at der er behov for kontorformer, der favner denne trend, og som skaber rammerne for samarbejde og fællesskab i form af co-living, co-working og co-creation. 

Det er de såkaldte coworking spaces et godt bud på ifølge ham, og meget tyder på det.

Coworking spaces er nemlig populære som aldrig før. I 2005 var der ikke var mere end 10 af dem på verdensplan, men siden er antallet steget eksponentielt, fortæller Thomas Fokdal. I 2016 er der således 7.800 coworking spaces, og antallet forventes at fortsætte med at stige de kommende år.

 

Læs mere:
Lokalebasen.dk: Coworking: Del din viden og kom længere på literen

 

 

Søg efter kontorlokaler

Lokalebasen.dk er en portal, der har samlet danske erhvervslokaler til leje og til salg både inden for kontor, produktion og lager.
Bestil information om de erhvervslejemål, du finder interessante, og få etableret den første kontakt til udlejeren.

Find traditionelle kontorer til leje:

Find Kontorlokaler

Er du udlejer?

Os - Kort fortalt

Kontor i Malmö?

Vil du gerne uden for København og arbejde? Så har Malmö også en lang række attraktive kontorer du kan leje dig ind i.

 

Find kontorer til leje i Malmö

Find Kontor i Malmö

Find kontor i Sverige

Leder du efter et kontorfællesskab?

Kontorfællesskaber.dk giver overblik over alle danske kontorhoteller. I forhold til traditionelle kontorlokaler kan der være mange fordele ved leje af kontor i et kontorhotel, fx: fleksible lejevilkår og minimale startomkostninger.

Her finder du hele udvalget af alle Danmarks kontorfællesskaber, samlet nemt og gratis ét sted!

Start Et Iværksætterselskab

Er du på udkig efter at starte din egen virksomhed? Hos ivsstiftelse.dk kan du nemt starte et iværksætterselskab på kun to timer! Læs mere om ivsstiftelse.dk

Du kan også starte et Aps nemt og bekvemt. Læs mere om Aps stiftelse.

Kommerciel Kontorrådgivning

Med virksomheden i centrum og ekspertviden inden for markedet for kontor til leje er 2move din foretrukne partner inden for kontorrådgivning. 2move ved hvad et kontor bør koste, hvorfor du er sikret den bedste kontorløsning. Kontakt 2move og hør mere om hvad de kan gøre for jer.

Uvildig Kontorrådgivning

Afhentning af affald i København, Aarhus og Odense

Skal du bruge en leverandør til at hente kontorets affald? Uanset om du skal bruge containere eller afhentning af storskrald, så henviser vi til vores partner www.junkbusters.dk

Udlejning til private

Søger du lejebolig i Danmark, så henviser vi til vores samarbejdspartner Housing Denmark. For at se deres udvalg klik her:

Køb og salg af privatboliger

Vil du købe eller sælge privatboliger, så henviser vi til mæglervirksomheden Base1.

www.base1.dk

Lav professionel erhvervslejekontrakt

Udform en professionel erhvervslejekontrakt til udlejning af dine erhvervslokaler.

Udform Erhvervslejekontrakt

Drop spildtiden. GoEdit

Hos GoEdit gør de det nemt og hurtigt for virksomheder at få rettet, opsat og redigeret tekster, billeder og meget mere.

Besøg GoEdit